Del dijous dia 07 al diumenge 10 de desembre 2023 es va celebrar el 29 Manga Barcelona amb moltes novetats i espectaculars exposicions de dibuixos i cartells relacionats amb el meravellós món del manga i anime.
Aquesta darrera convocatòria del Manga Barcelona va arribar a la seva edició número 29 repetint la seva aposta per l’espai de Fira Barcelona Gran Via i proposant encara més activitats relacionades amb el manga i la cultura japonesa per al gaudi de més assistents. En aquesta edició destaco, sobretot, la creació de la nova zona Kizuna Nihon que va acollir en el seu si diverses institucions públiques japoneses. Posant així en evidència la sòlida relació del Japó amb el certamen. El Consolat General del Japó a Barcelona, l’Oficina Nacional de Turisme del Japó (JNTO), Japan External Trade Organization (JETRO) i Turisme de Tòquio hi van oferir gran varietat d’activitats i informació. A més, Fundació Japó també va proporcionar diverses activitats durant les jornades i National Tax Agency degustacions de sake.
Durant aquesta 29a edició el Consolat General del Japó a Barcelona va ser el responsable d’organitzar diverses activitats de difusió de la cultura japonesa com ara tallers de kendo, d’aikido, de ball bon-odori, d’embolcall amb mocador Furoshiki, contacontes a l’estil tradicional kamishibai , xerrades sobre les beques que ofereix el Govern del Japó per estudiar o amb diversos guanyadors espanyols del Premi Internacional MÀNIGA del Japó. A banda, al seu estand ubicat a la zona Kizuna Nihon del palau 4, es va poder rebre el nom escrit en japonès, tastar jocs tradicionals, tallers de grues d’origami, crear un tió samurai amb complements d’origami, saber més sobre criatures yōkai i altres temes culturals en minixerrades o provar jaquetes happi en un photocall i rebre un amulet de la sort omamori.
El Manga Barcelona, que va tancar les portes el diumenge dia 10 de desembre, va concloure la seva 29 edició superant els 163.000 assistents de l’any passat i arribant als 165.000 visitants.
Aquest any 2023 el saló va guanyar 3.000 metres quadrats i també va créixer en nombre d’estands, afegint 70 expositors més que l’any passat. La gran aposta d’aquesta 29a convocatòria va ser canviar la distribució dels espais amb la finalitat de millorar l’experiència dels visitants i reduir-ne les aglomeracions. Un d’aquests canvis va consistir a separar els ‘foodtrucks’ de menjar i de begudes. La directora del Saló opina que la decisió ha estat un encert ja que, segons les seves pròpies paraules, “tot i que hi havia molta gent, es podia caminar, gaudir, comprar i participar als diferents tallers”. Justament aquests canvis van propiciar posar a la venda més entrades durant els dies de més afluència i que s’havien esgotat aviat. Tal com va passar durant les jornades de divendres, dissabte i diumenge. En funció de la situació del recinte al llarg del dia, l’organització va decidir si ampliava les localitats disponibles. . “Si tot va bé, l’any que ve veurem més mangaques i més artistes” ha dit Puig.Des de la pandèmia, els autors i artistes japonesos han estat els grans absents al saló. Tot i això, per a aquesta edició s’ha comptat amb dos cantants coneguts per haver posat la seva veu a sèries com ‘Sailor Moon’ i ‘Digimon’, Yoko Ishida i Ayumi Miyazaki respectivament.
La propera 30a edició del Manga Barcelona ja té data. Se celebrarà del 5 al 8 de desembre de 2024.
En aquests quatre intensos dies de cap de setmana que va durar el 29 Manga Barcelona les editorials de còmic japonès van continuar apostant pel manga en català. Actualment es van anunciar les llicències de vuit títols nous. Entre ells, la nova edició de ‘Naruto’ en 3 en 1. Durant el Manga Barcelona, el canal Sx3 va anunciar l’emissió en català de l’anime d’aquest còmic.La gran incògnita va ser l?editorial Kaji Manga, l?única que publica íntegrament en català com a segell del Grup Enciclopèdia, que com a grup està vivint una crisi. Després de set mesos sense noves informacions sobre la seva continuïtat, durant l’últim dia del saló han anunciat que treballen “per garantir l’estabilitat del segell i el pla de llançaments per tornar a arrencar amb força”.
La 29a edició del Manga Barcelona celebrat al recinte Gran Via de Fira de Barcelona entre el 7 i el 10 va finalitzar amb l’espectacular xifra de 165.000 assistents i un públic “cada vegada més divers”.En un comunicat, el saló va celebrar que “l’entusiasme i la implicació del públic del Manga Barcelona ha fet que totes les activitats hagin tingut un èxit contundent” i que la zona d’editorials ha estat més concorreguda que mai, textualment.Alhora, ha assenyalat que les famílies amb nens aquest any han estat “una imatge més que habitual”, cosa que a parer seu representa una suma de generacions que manté el mateix esperit dels gairebé 30 anys d’història del Manga Barcelona.
El 29 Manga Barcelona es va celebrar del dijous 7 al diumenge 10 de desembre del 2023, als pavellons 4, 5 i 6 de Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. El saló va ocupar 85.000 m², 3.000 més que el 2022. D’aquesta manera, els espais Manga Sports i Nihongo Experience van oferir més capacitat i van acollir més públic. Així mateix, la sala Kitsune i l’Auditori van canviar d’ubicació, augmentant també la capacitat i poden reunir més públic. En total, el nou espai va poder reunir 272 expositors. Durant els quatre dies que va durar la convenció, 165.000 visitants van passar pel recinte firal de l’Hospitalet de Llobregat, un nou rècord d’assistència que va superar lleugerament els 163.000 assistents de l’edició anterior. Meritxell Puig, directora del Manga Barcelona, va fer una valoració “molt positiva” de l’edició i de la nova distribució d’espais. Puig va afirmar que la segona edició a la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat havia aconseguit consolidar tant l’espai com les noves dates durant el pont de la Puríssima.
En aquesta edició Ficomic va consolidar la seva aposta pel català, que ja s’havia deixat veure a l’anterior edició, en què diverses editorials havien sorprès amb l’anunci de l’adquisició de diverses llicències que serien editades en català Seguint aquest camí, Ficomic va introduir. dues categories noves al palmarès: el premi al millor màniga publicat en català i el premi al millor animi amb doblatge català Ficomic pretenia així «fomentar i donar suport a la iniciativa d’editorials i distribuïdores envers la publicació i estrenes de màniga i animi en català». el Premi Auditori. projecció va estar acompanyada d’una exposició en homenatge al clàssic de l’animació japonesa. La mostra, comissariada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira, va comptar amb 35 obres de diferents artistes que pretenien reinterpretar el personatge de la pel·lícula. A nivell culinari, la gran novetat va ser la presència en exclusiva per al 29 Manga Barcelona de motxís de crema catalana, un típic dolç japonès adaptat a la gastronomia catalana que per a l’ocasió oferia la pastisseria Escribà Dreams en cooperació amb Gokoro. Ryori va oferir cada dia un taller especialitzat en mochis.
Una altra novetat la va constituir la incorporació d’un nou espai a la convenció otaku, anomenat “Manga Stream”. Aquest nou espai, obert al públic, va centrar-se en el medi audiovisual i va oferir una programació formada per diverses entrevistes als protagonistes de l’edició, continguts sobre novetats i podcasts sobre màniga i animi. Entre la programació destacava Puja al puto robot!, un podcast fruit de la col·laboració entre Radio Primavera Sound i Manga Barcelona presentat per Ofelia Carbonell i Oriol Estrada, que per a l’ocasió van convidar el cantant Fermin Muguruza, que va mostrar la faceta d’amant de l’anime.
Entre les noves activitats ofertes, els aficionats de k-pop van poder comptar amb l’organització de la primera fase preliminar espanyola del concurs Kpop Dance Fight Fest. Finalment, Ficomic va iniciar una col·laboració amb la Federació Catalana d’Autisme, instal·lant un punt d’informació dedicat a aquest col·lectiu, a més de la inclusió d’un “Espai de la Calma”, una zona de mínim soroll possible, proveïda de llum tènue i material sensorial, per permetre als visitants de la convenció de refer-se i relaxar-se. Aposta pel màniga i animi en català.
Una de les grans novetats de la 29a edició del Manga Barcelona va ser la introducció per primer cop de premis destinats a l’anime i màniga publicats en català. El boom de vendes de màniga dels darrers anys també havia anat acompanyat d’un increment progressiu de títols traduïts al català i Ficomic va voler reflectir aquest fenomen al palmarès. Els premis introduïts van ser el “premi al millor màniga publicat en català” i el “premi al millor animi amb doblatge català”. D’aquesta manera, Ficomic pretenia fomentar i donar suport a la iniciativa d’editorials i distribuïdores per publicar màniga i animi en català. Aquest any, les editorials catalanes havien confirmat la llicència de vuit títols nous, entre els quals destacava la nova edició de Naruto en format de 3 a 1. D’altra banda, el canal SX3 havia anunciat l’emissió en català d’aquest manga. En general, les editorials prosseguien el camí de conte.
El Manga Barcelona va obrir les portes de la seva 29a edició el 7 de desembre donant pas a la cita ineludible anual dels fanàtics al manga, l’anime i la cultura japonesa. Amb gairebé trenta edicions al darrere, el Manga Barcelona va posar de manifest la transformació i l’evolució que ha tingut el manga i tot el que l’envolta en aquestes últimes dècades. Si bé el Japó és i seguirà sent el bressol de la cultura otaku, en aquesta nova edició va quedar palès que l’idioma del manga ja es parla a nivell global. Meritxell Puig, directora del Manga Barcelona, creu que aquesta ja és una cultura compartida, integrada en l’art, el pensament i el llenguatge de molta gent a tot el món.
La visita de l’equip liderat per Brian Lee O’Malley, amb Abel Góngora i Kohei Sakita, va ser un exemple d’aquesta barreja cultural amb el màniga i l’animi com a punt de trobada. O’Malley és l’autor del còmic Scott Pilgrim, un autor que sempre ha reconegut la influència que el manga ha tingut a la seva obra; Kohei Sakita és productor a l’estudi japonès Science SARU, prestigiós estudi associat a Masaaki Yuasa; Abel Góngora, nascut a Barcelona i criat a Elx, treballa també amb Science SARU i és l’encarregat de dirigir l’adaptació a animi del còmic de Brian Lee O’Malley: Scott pilgrim fa el salt. A banda de la projecció d’alguns capítols de l’anime, l’equip participarà en entrevistes i tallers per explicar com s’ha desenvolupat aquest projecte transnacional. Un altre dels convidats que demostra aquesta fusió cultural és Arnaud Dollen, autor francès creador de l’univers Cross The Ages, que s’ha encarregat de dirigir una adaptació de Sant Seiya (Els Cavallers del Zodíac) a un format àlbum en la tradició de la BD francesa. Una tendència cada vegada més habitual a França, en què autors francesos s’inspiren en els animes que van veure de joves per fer versions pròpies de personatges mítics del món del manga i de l’anime (ho han fet amb el Capità Harlock o amb UFO Robo Grendizer) . Tot això no queda gaire lluny del que també passa amb obres d’autoria espanyola que s’inspiren gairebé al 100% en la tradició del màniga; com ja és habitual, Manga Barcelona va comptar amb la presència de molts d’aquests autors i autores que van signar les seves obres o van participar en taules rodones.
A aquesta fusió cultural permanent sumem la nova col·laboració del Manga Barcelona amb Escribà Dreams by Gokoro. Aquest any va ser una edició molt gustosa per tots els visitants, ja que durant l’esdeveniment es va oferir un dolç únic: un mochi de crema catalana creat exclusivament per al 29 MÀNIGA BARCELONA. Omple d’un típic postre de la terra, aquesta creació dolça representa a la perfecció el nostre propòsit de lloar la unió de la cultura catalana amb la japonesa. Tot i així, cada dia de l’esdeveniment, i de la mà d’Escribà, s’oferirà un taller especialitzat en mochis al nostre espai gastronòmic, el Nihon Ryori, que va tornar amb més força que mai.Si el manga és divers el públic del Manga Barcelona també. I per celebrar la diversitat aquest any es va iniciar una col·laboració amb la Federació Catalana d’Autisme. Per facilitar la visita d‟aquest col·lectiu s‟ha habilitat un punt d‟informació dedicat al col·lectiu i també l‟Espai de la Calma, que va ser una zona amb el mínim soroll possible, amb llum tènue i material sensorial.
La representació mangaka de l’actual edició va recaure també en el conegut dibuixant i il·lustrador Hisato Murasaki, encarregat de l’adaptació al manga de l’exitosa sèrie de videojocs Persona 5. La seva participació al saló, a través d’entrevistes i/o masterclass, va donar la oportunitat a molts seguidors de la saga de conèixer més lautor japonès. La creació artística del Manga Barcelona ve de la mà de Tokyo Genso. Un artista reconegut per les seves il·lustracions futuristes i fantàstiques que presenten nous mons dins la capital del Japó.Els llaços amb el Japó segueixen tan forts com sempre i aquest any es va estrenar el Kizuna Nihon, un nou espai que va acollir la presència de les institucions públiques japoneses compromeses amb el Manga Barcelona i que col·laboren amb tallers que aporten el veritable segell cultural japonès. El Consolat General del Japó a Barcelona, la Japan External Trade Organization, l’Oficina Nacional de Turisme del Japó, la Fundació Japó, Casa Àsia, així com Turisme de Tòquio, van formar part de l’esdeveniment. Una de les novetats d’aquest any va ser el Manga Stream, una nova sala focalitzada al medi audiovisual que va acollir una programació composta per entrevistes a alguns dels protagonistes de l’esdeveniment, així com sessions de podcasts del sector, destacant en aquest cas el podcast de Ràdio Primavera Sound que es fa en col·laboració amb Manga Barcelona: ¡Puja al puto robot!. Aquesta vegada Ofèlia Carbonell i Oriol Estrada conviden el músic i director Fermin Muguruza (Kortatu, Negu Gorriak, Black is Beltza), que ens mostrarà la seva faceta d’amant de l’anime. L’espai Manga Stream estarà obert al públic i totes les emissions seran enregistrades durant els quatre dies en un constant directe pel canal de Twitch de Manga Barcelona.
Un any més, el Manga Barcelona tornarà a omplir l’Auditori amb els títols més sucosos de l’univers animi i les últimes estrenes de la cartellera. Un dels més destacats és The First Slam Dunk, que tindrà una sessió VOSE i una altra en català que comptarà amb la presència d’alguns dels actors de doblatge. Iniciem també col·laboracions amb Crunchyroll i Toei Animation que ens ofereixen esdeveniments exclusius per al Manga Barcelona, incloent-hi estrenes de noves sèries d’anime, una sessió especial dels episodis de ‘One Piece’.
En aquesta edició, també seguim amb els mateixos espais de sempre, el Cool Japan que acull tallers relacionats amb la cultura japonesa, així com recuperem l?espai de ball i exhibicions, el Dance Stage. D’igual manera comptem de nou amb el Nihongo Experience, en què aquest any oferim una major programació d’activitats, repartida simultàniament en dos espais: el Nihongo Experience Kuro i el Nihongo Experience Shiro. Les sales d’actes com la Kitsune i la Manga Academy tornaran a reunir els fans més otaku per viure en primera persona els anuncis de noves llicències de les editorials, conferències i taules rodones sobre temes d’actualitat o per celebrar aniversari com els 35 anys respectius d”AKIRA’ i ‘El meu veí Totoro’ (que a més compta amb una exposició). Continua com cada any també la secció Manga Kids, que inclou espais de tallers dedicats als més petits, una exposició aquest any ampliada sobre cultura japonesa, i activitats habituals com el Manga Play o la Mangateca.
Les actuacions dels nostres artistes convidats són un reclam de cada any. Artistes de renom que desperten emocions als visitants, revivint els seus himnes otakus preferits en el Gran Escenari. l’autor de l’opening i de la resta de cançons de l’anime ‘Given’. actuarà per primera vegada a Espanya al Manga Barcelona. : la seva cançó de capçalera de la coneguda sèrie ‘Black Clover’. que han arribat a vendre més d’un milió de còpies, ha estat reconegut pels fans de l’animi sobretot per ser el cantant original de la mítica sèrie Digimon.
Als concursos d’exhibició i desfilades com el Cosplay Parade, el Cosplay Performance i el Cosplay Petit, aquest any es va unir el Cosplay Shoot. Una novetat que exalça els amants de les confeccions de vestits del món animi, però que sobretot pretén donar visibilitat als fotògrafs que hi ha al darrere. Els encarregats de capturar els millors looks dels cosplayers i aquests uneixen forces en aquesta primera edició per representar el seu talent en imatges.El tret de sortida a tots aquests actes es donarà el dijous 7 de desembre a les 12h a la sala Kitsune, on se celebrarà la cerimònia de lliurament dels Manga Barcelona Awards: els premis als mànigues i animi més populars de l’any, que es han obtingut amb les votacions del públic. La novetat d’aquest any són les categories dedicades al manga i l’anime en català, que com assegura Oriol Estrada Rangil, assessor de continguts del Manga Barcelona, ja s’han fet un lloc al mercat però encara cal donar-li tot el suport perquè es consolideu com una opció per als lectors i espectadors catalans.
El Manga Barcelona en la 29a edició va comptar amb 3.000 metres quadrats més que l’any passat, una oferta més gran d’expositors, activitats, espais i convidats per celebrar cada detall de la cultura otaku en tota la seva esplendor. La Fira de Barcelona Gran Via va clarejar acompanyada d’una llarga cua d’aficionats del manga, l’anime i la cultura japonesa.En menys de dues hores el recinte es va omplir de visitants de diferents edats i gustos -alguns lluint ‘cosplays’ espectaculars- amb ganes de descobrir i gaudir de l’àmplia oferta del saló, cosa que ha portat l’organització a tenir “unes sensacions meravelloses” , segons la directora general, Meritxell Puig. Entre ells hi ha grups com els de Fènix Ramírez i Quique Mora -avui transformats en els personatges d’anime Edward Elric i Zhingli-, que han vingut des de València i Mallorca, respectivament, per “veure gent amb els mateixos gustos, els espais de artistes i les activitats”. També hi abunden famílies com la d’Enrique Pedret i la seva filla Xana -disfressats del duo Ladybug i Cat Noir-, que és el primer any que visita l’esdeveniment seguint l’afició del pare.
Este año Manga Barcelona ha querido dedicarse especialmente a “la relación de la cultura japonesa y la de aquí”, cuenta Puig, motivo por el cual han estrenado el espacio Kizuna Nihon, que reúne varias instituciones públicas de Japón que colaboran en talleres relacionados con las tradiciones orientales. “Queremos ampliar un poco más la perspectiva difundiendo la cultura, el turismo o la gastronomía”, explica la encargada de asuntos culturales del Consulado General del Japón en Barcelona.
Anzu Maekawa.
Aquesta mateixa voluntat d’exportar la cultura japonesa i promoure la seva fusió amb la local és la que ha portat a organitzar propostes com Nihon Ryori, on els visitants han assistit a classes de cuina en directe, o Nihongo Experience, on han tingut l’oportunitat gaudir de tallers que inclouen les bases de l’idioma japonès. També es conserven les habituals parades de mànigues, il·lustracions, fanzines, figures o roba i els inacabables concerts, exposicions, conferències, activitats i tallers, que els assistents no han trigat a omplir.
Tot i que dijous sol ser el dia de menys afluència, paradistes i talleristes s’han mostrat sorpresos per la quantitat de persones que ja s’han animat a venir: “Se suposa que és el dia tranquil i ja tenim els tallers plens i un munt de gent participant als concursos”, explica Arkaitz González, professor de l’escola de dibuix Joso. Segons el director editorial de Planeta Còmic, David Hernando, aquest interès pel manga, que creix cada any més sense un límit aparent, ve “sobretot arran la pandèmia, perquè moltíssima gent durant el confinament va estar connectada a més animi, videojocs i tot allò que és transversal al màniga”. Aquest any Manga Barcelona ha col·laborat amb la Federació Catalana d’Autisme per crear l’Espai Calma, una zona amb poc soroll, llum tènue i material sensorial per a qui necessiti descansar dels estímuls excessius del saló.”Creiem que seria interessant que en esdeveniments grans com aquest sempre hi pogués haver aquesta part, tant per a la sensibilització i visibilització de l’autisme com per facilitar una millor participació i inclusió social”, opina la directora tècnica de la Federació.
Carol Amat.
Entre els esdeveniments del dia ha destacat la cerimònia de lliurament dels Premis Manga Barcelona 2023, que han guanyat ‘Limbo’ (Planeta) d’Ana C. Sánchez com a millor mànega d’autoria espanyola; ‘One Piece Film Red’ (Selecta Visió) com a millor estrena de pel·lícula animi; la segona temporada de ‘Jujutsu Kaisen’ (Crunchyroll) com a millor estrena de sèrie animi; ‘One Piece’ (Planeta) com a millor màniga publicat en català; i ‘Sakura, la caçadora de cartes’ (SX3) com a millor animi amb doblatge català -dues noves categories que s’han inclòs aquest any.
En els propers dies, els visitants podran gaudir de les classes magistrals del mangaka Hisato Murasaki o l’il·lustrador Tokyo Genso -l’obra del qual està reunida en una de les exposicions del saló-, de tallers dedicats a la cultura japonesa com el que ofereix la pastisseria Escribà i la marca Gokoro sobre mochis, de concerts dels artistes Ayumi Miyazaki, Anly o Centimillimental i de les projeccions de l’última pel·lícula del “Detective Conan” o la recent estrenada al cinema “Digimon Adventure 02: The Beginning”.També seran espectadors d’esdeveniments com els concursos i desfilades de ‘cosplay’ o la final espanyola del concurs de coreografies K-Pop Dance Fight Fest, a més de poder acostar-se als nombrosos autors i autores nacionals i internacionals que estaran signant les seves publicacions als diversos expositors. Concloem aquest article de cobertura informativa del 29 Manga Barcelona desitjant que hagi estat del gust dels estimats visitants del nostre Blog electrònic als que esperem per a la propera convocatòria, la 30a.